כל מה שמעניין וחשוב לדעת באזור

מקומון חדשות חולון ראשון לציון ובת ים

כניסת שבת: זמני הדלקת נרות ויציאת שבת לפרשת יתרו

פרוט המועדים בערים חולון ,בת ים וראשון לציון בצרוף פרשת השבוע מאת הרב שלמה לוי ופיוט מקסים של לירן לוי

כניסת שבת: זמני הדלקת נרות ויציאת שבת לפרשת יתרו

בת ים

כניסת שבת-17:04

יציאת שבת-18:01

חולון

כניסת שבת-17:04

יציאת שבת-18:01

ראשון לציון

כניסת שבת-17:04


יציאת שבת-18:01

ברכת על הדלקת נרות שבת

לאחר הדלקת הנרות עוצמת האשה את עיניה או מכסה אותן בידיה, ומברכת
בָּרוּךְ אַתָּה יְיָ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ לְהַדְלִיק נֵר שֶׁל שַׁבָּת.

יְהִי רָצוֹן מִלְּפָנֶיךָ, יְיָ אֱלֹהַי אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל, שֶׁתְּחוֹנֵן אוֹתִי וְאֶת אִישִׁי וְאֶת כֹּל קְרוֹבַי, וְתִתֶּן לָנוּ וּלְכָל יִשְׂרָאֵל חַיִּים טוֹבִים וַאֲרֻכִּים, וְתִזְכְּרֵנוּ בְּזִכְרוֹן טוֹבָה וּבְרָכָה, וְתִפְקְדֵנוּ בִּפְקֻדַּת יְשׁוּעָה וְרַחֲמִים, וְתַשְׁכֵּן שְׁכִינָתְךָ בֵּינֵינוּ, וְזַכֵּנוּ לְגַדֵּל בָּנִים וּבְנֵי בָנִים חֲכָמִים וּנְבוֹנִים אוֹהֲבֵי יְיָ, יִרְאֵי אֱלֹהִים, אַנְשֵׁי אֱמֶת זֶרַע קֹדֶשׁ, בַּיְיָ דְּבֵקִים וּמְאִירִים אֶת הָעוֹלָם בְּתּוֹרָה וּבְמַעֲשִׂים טוֹבִים וּבְכָל מְלֶאכֶת עֲבוֹדַת הַבּוֹרֵא. אָנָּא, שְׁמַע אֶת תְּחִנָּתִי בִּזְכוּת שָׂרָה וְרִבְקָה רָחֵל וְלֵאָה אִמּוֹתֵינוּ, וְהָאֵר נֵרֵנוּ שֶׁלֹּא יִכְבֶּה לְעוֹלָם וָעֶד, וְהָאֵר פָּנֶיךָ וְנִוָּשֵׁעָה. אָמֵן.

פרשת השבוע: יתרו | שכר ועונש, נס וטבע | מאת הרב שלמה לוי

כיצד ניתן למנות את מצוות האמונה כמצווה? הלא היא הנחת היסוד בקבלת המצוות. אם אני מקבל עלי את הקב"ה כבורא, ממילא אני נשמע למצוותיו, ואם לא, אין למצווה שום משמעות עבורי וממילא איננה מתקיימת

בפרשתנו אנו פוגשים את עשרת הדברות, כאשר הדיבר הראשון מתחיל "אנוכי ה' אלוקיך אשר הוצאתיך מארץ מצרים".

המהר"ל לומד מדיבר זה את "מצוות האמונה", וכך גם הרמב"ם בספר המצוות משנה תורה להרמב"ם, הוא פוסק ששורש מצוות האמונה נמצא בדיבר הראשון בעשרת הדברות "אנוכי ה אלוקיך אשר הוצאתיך …".

בעקבות הסבר זה, מעלים מפרשי הרמב"ם שאלה קשה:

כיצד ניתן למנות את מצוות האמונה כמצווה מתוך תרי"ג המצוות שנתנו לנו על ידי הקב"ה, הלא ה'אמונה' היא הנחת היסוד בקבלת המצוות. אם אני כאדם מקבל עלי את הקב"ה כבורא, הרי ממילא אני נשמע למצוותיו, אך אם אינני מקבל אותו כבורא העולם, אין למצווה זו שום משמעות עבורי וממילא איננה מתקיימת? לפי כך יוצא, כי אי אפשר למנות ולכלול את 'האמונה' במסגרת המצוות שנתנו לנו על ידי הקב"ה.

ניתן ליישב את הדברים לפי מה שמצאנו בדברי המהר"ל אשר מבאר בספרו, כי כאשר האדם מתבונן בעשרת המכות בקריעת ים סוף ובכל המהלכים שקרו בשיעבוד וביציאת מצרים אנו לומדים דרך זה על ההשגחה של הקב"ה בעולם, על שכר ועונש, נס וטבע ועוד דברים שעולים מעצם ההתבוננות בתהליך הייחודי של יציאת מצרים.

ולפיכך, האמונה שעליה אנו מצווים בדיבר 'אנוכי ה' אלוקך', היא לפי דברי הרמב"ם, ההבנה הפשוטה של כל אדם על הנהגתו של הקב"ה בעולם, על שכר ועונש, נס וטבע וכו', וזאת הייתה הכוונה בהסברו של הרמב"ם, "נצטווינו במצוות האמונה, כלומר – לחקור את האמונה בקב"ה מבחינת מה שנאמר 'דע את אלוהי אביך ועובדה'. שהדברים אותם ניתן להבין בשכל, יוכלו להתיישב גם בליבו של האדם". לכן מצוות האמונה קיימת בתוך הדיבר אנוכי ה' אלוקך, הכוונה, כשתגיע ההבנה, כי אני ה' אלוקיך, האמונה כבר תהיה חלק ממנה.

הכותב הרב שלמה לוי ראש ישיבת ההסדר ראשון לציון ונשיא הגרעין התורני ראשון לציון.

אחר ניסיונות איתור בעל זכויות היוצרים של התמונות ו/או הסרטון שפורסמו והופצו ברבים באתרנו, בעל הזכויות בהם אינו ידוע ועל כן לא ניתן כל קרדיט בצידם. בעל הזכויות במדיה הנ"ל רשאי לפנות למערכת להוספת קרדיט ו/או לבקש כי הפרסום יוסר.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך

רוצים להישאר מעודכנים אחר כל הידיעות החמות הצטרפו לקבוצת הווטסאפ של goitem

דילוג לתוכן