כל מה שמעניין וחשוב לדעת באזור

מקומון חדשות חולון ראשון לציון ובת ים

לכבוד יום האבטיח – פרי הקיץ האולטימטיבי: משרד החקלאות מפרסם את המלצותיו

איזה צבע צריך להיות למלון? האם יש משמעות לגודל האבטיח? איך לשמור עליהם בבית? והיכן הכי משתלם לרכוש אותם?

לכבוד יום האבטיח – פרי הקיץ האולטימטיבי: משרד החקלאות מפרסם את המלצותיו: כך תבחרו נכון את האבטיח והמלון המושלמים!

איזה צבע צריך להיות למלון? האם יש משמעות לגודל האבטיח? איך לשמור עליהם בבית? והיכן הכי משתלם לרכוש אותם?

אין ספק כי האבטיח והמלון הם סמלי הקיץ הישראלי. בחום הישראלי הכבד חשוב להרבות בשתיית מים על מנת לצנן את הגוף, אבל זה לא חייב להיות מים רגילים – באבטיח ובמלון תוכלו למצוא כ-90% מים מתוקים! זו אחת הסיבות שבזכותה נשמר להם מקום בטוח בקופסת הפירות שלוקחים לים. אבל השאלה הגדולה היא איך תדעו לבחור אותם נכון? מומחי משרד החקלאות ופיתוח הכפר מסבירים:

  • האבטיח צריך להיות בעל גוון מט, צבע מבריק וחיוני מעיד על חוסר בשילות. צבע דהוי מעיד על אחסון ממושך שלרוב פוגם באיכות הפרי. לגבי המלון, חשוב שיהיה בעל גוון כתמתם, כדאי שצבע הקליפה יהיה אטרקטיבי, רענן ואחיד. אם מדובר בזן מרושת- שימו לב שהרישות מלא לאורך כל הפרי. 
  • כמה כתמים מופיעים על האבטיח? על כל אבטיח ישנו כתם בהיר אחד הכרחי, שנוצר באזור המגע של האבטיח עם הקרקע. אם אתם מזהים כתמים נוספים, צהובים או דהויים, דעו כי מדובר באבטיח שחווה חשיפה מאוד ממושכת לשמש, אשר גורמת לירידה באיכותו.
  • הביטו על העוקץ של הפרי – עוקץ ירוק ורענן מעיד על פרי טרי. ככל שהעוקץ יבש יותר, כנראה שהוא פחות טרי ונקטף לפני מספר רב יותר של ימים. במלון חשוב שיהיה עוקץ המעיד על חיי מדף ארוכים. מלון ללא עוקץ מעיד על בשלות יתר ותסיסה.
  • געו בפרי ונסו להרגיש עד כמה הוא גמיש. בחרו אבטיח או מלון מוצקים ככל הניתן, גמישותם מעידה על אחסון ממושך הפוגם באיכות הפרי.
  • וכיצד הוא נראה? בחרו פרי סימטרי ככל הניתן, עגול או אובלי. מבנה זה מעיד על התפתחות תקינה של הפרי ומבטיח שלא יופיעו חללים בתוך ציפת הפרי. אם כי באבטיח חללים מסוג זה אופייניים יותר לחודשים מרץ–אפריל, המהווים את פתיחת עונת האבטיח. במלונים בעלי רשת, הרשת צריכה להיות מלאה וצפופה. 
  • האבטיח הוא כלי נגינה? מיתוס הטפיחה על האבטיח הפך כה רחב עד כי רובנו טופחים על האבטיח בלי לדעת מה עלינו לשמוע. שמשון עומר, מנהל אגף ירקות וגידולי שדה בשה"מ (שירות ההדרכה והמקצוע) במשרד החקלאות ופיתוח הכפר, מסביר: "כשאנו טופחים על האבטיח עלינו להמתין לקבלת צליל בחזרה. האבטיח צריך "להשיב" לנו במעין צליל נקי. מומלץ לטפוח על מספר אבטיחים, אם מרגישים כי אין שום הד לטפיחה, האבטיח בשל מדי ומרקמו וטעמו יהיו ירודים".

ומה בנוגע לבחירת המלונים?

  • אילו זני מלון קיימים בעונה זו? נביל עומרי, מנהל תחום ירקות עלים  ודלועיים בשה"מ (שירות ההדרכה והמקצוע) במשרד החקלאות ופיתוח הכפר מציע לנסות את זן היילו קנרי, זן צהוב מבחוץ ולבן מבפנים. היילו קנרי בעל יתרונות טעם ואחסון. הוא מתוק וניתן לשמור אותו עד חודשיים בטמפרטורת החדר בזכות קליפתו הקשה והעבה. 
  • עגול, ירקרק צהוב מבחוץ וכתום או קרם ירקרק מבפנים- זהו טיפוס גליה מקבוצת הסולר. בחודשי הקיץ החמים כדאי לבחור את הזן בעל הציפה הכתומה, המאופיין בחיי מדף ארוכים (כשבועיים) ובעל סיכויים רבים יותר לטעם מתוק. 
  • זן נוסף, הוא זן האננס: צורתו אובלית. חשוב לשמור אותו בקירור כי חיי המדף שלו קצרים. גם בזן הזה נעדיף לבחור את מלון האננס בעל הציפה הכתומה משום שהוא ארומטי, מתוק ואיכותי יותר. 

בתום הבדיקה הקפדנית ואחרי שסחבתם את האבטיח הנבחר הביתה, ובחרתם את המלון המתאים, כיצד תטפלו בהם על מנת לשמור על טריות ואיכות גבוהה עד להגשה? שמשון עומר מסביר כי ניתן לאחסן את האבטיח במקרר עד שבוע ימים. לפני החיתוך של האבטיח, יש לשטוף את האבטיח היטב, למרות שלא אוכלים את הקליפה, ולחתוך אותו באמצעות סכין גדולה, יציבה וחדה. אם לא סיימתם את האבטיח כולו, מומלץ לעטוף בפלסטיק נצמד את החלק שנותר ולהחזירו לאחסון במקרר. 
לעומת זאת, חיי המדף של המלון קצרים יותר ולאחר פתיחת המלון, ניתן לשמור אותו למשך מספר ימים קצרים בלבד. לכן חשוב לשמור אותו בקירור. אם קניתם חצי מלון, כדאי לעטוף אותו היטב בניילון נצמד. אם מדובר במלון שלם אפשר לשמור אותו מחוץ למקרר עד שלושה ימים. טיפוס יילו קנארי הצהוב כתמתם והחלק יכול להחזיק מספר שבועות בתנאי חדר.

קצת נתונים….
בישראל מגדלים מדי שנה  כ-140 אלף טונות אבטיחי מאכל, על פני כ-23,000 דונם. רובם ללא גרעינים (זרעים). בנוסף קיים בישראל ענף לגידול אבטיחים לייצור גרעינים לפיצוח בשטח של כ-80 אלף דונם, המייצרים כ-6.5 אלף טונות גרעינים לפיצוח. ישראלי ממוצע צורך מדי קיץ כ-20 ק"ג אבטיח. האבטיחים כולם מיועדים לשוק המקומי, ונחשבים לפרי קיץ אהוד במיוחד על הישראלים. האבטיחים משווקים בישראל בין החודשים אפריל לאוגוסט. עם זאת, הודות למחקר והפיתוח החקלאי המקומי, ניתן למצוא אבטיחים גם בחודשים פברואר-מרץ וספטמבר-אוקטובר. בתחילת עונת האבטיחים התוצרת מגיעה מאזור הערבה, לאחר מכן מצפון ים המלח, עמק בית שאן, גלבוע והנגב המערבי ולקראת סוף העונה האבטיחים מגיעים אלינו מאזור הגליל המערבי, רמת הגולן, הנגב והמרכז. 


מנתונים שעולים מבדיקה של החטיבה למחקר, כלכלה ואסטרטגיה נראה כי ממוצע המחיר בחודש יוני בשוק הסיטונאי הוא 1.73 ₪ לקילו אחד של אבטיח וממוצע המחיר לצרכן הוא 2.8 ₪ לקילו. 

ומה לגבי מלונים? בישראל מגדלים מדי שנה כ-35,000 טונות מלון, על פני כ- 12,000 דונם. המלון גדל בכל רחבי הארץ, החל מאזור הערבה, הבקעה, בית שאן, העמק, דרום הנגב רמת הגולן ואפילו באזור השרון.

בחודש יוני מחיר ממוצע של קילו מלון בשוק הסיטונאי עמד על 3.3 ₪, לעומת המחיר לצרכן ברשתות השיווק השונות שעמד על 4.31 ₪.

רוצים להיות מעודכנים בעוד נושאים שמעניינים אותכם? תצטרפו לקבוצות הווטסאפ שלנו בלחיצה אחת

1.להצטרפות וקבלת כל העדכונים מתחום הבריאות והריקולים לנייד שלך –לחצו כאן

2.להצטרפות וקבלת עדכונים ביטחוניים ופלילים לנייד שלך לחצו כאן

3.להצטרפות לכל החדשות החמות בטלגראם –לחצו כאן

4.פורום הנדל"ן הוקם למענכם:ניתן לפרסם דירות למכירה והשכרה בחולון,בת ים וראשון לציון ובנוסף נפרסם כתבות הקשורות לנדל"ן-להצטרפות –לחצו כאן

5.קבוצת טיולים ופנאי – לקבלת המלצות ועידכונים באירועים מיוחדים ופנאי: להצטרפותלחצו כאן

6קבוצת עדכוני חדשות של חולון-להצטרפות לחצו כאן

7.קבוצת עדכוני חדשות של בת ים-להצטרפות לחצו כאן

8.קבוצת עדכוני החדשות של ראשון לציון-להצטרפות לחצו כאן

אחר ניסיונות איתור בעל זכויות היוצרים של התמונות ו/או הסרטון שפורסמו והופצו ברבים באתרנו, בעל הזכויות בהם אינו ידוע ועל כן לא ניתן כל קרדיט בצידם. בעל הזכויות במדיה הנ"ל רשאי לפנות למערכת להוספת קרדיט ו/או לבקש כי הפרסום יוסר.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך

רוצים להישאר מעודכנים אחר כל הידיעות החמות הצטרפו לקבוצת הווטסאפ של goitem

דילוג לתוכן