כל מה שמעניין וחשוב לדעת באזור

מקומון חדשות חולון ראשון לציון ובת ים

השווקים מתיישרים עם המסר של הבנקים המרכזיים

הטור באדיבות בנק הפועלים

אנו מעריכים כי קיים סיכוי גבוה לחריגה משמעותית של הגירעון מהתכנון, ולכן גם צרכי מימון הגירעון עשויים להיות גדולים באופן משמעותי מהמתוכנן. שיפור בשוק העבודה בחודש דצמבר. ירידה של כ-109 אלף איש במספר הנעדרים זמנית מהעבודה בשל סיבות כלכליות, עם זאת מספרם עדיין גבוה ועומד על 132 אלף איש (לא כולל מילואים).

אנו מותירים את תחזית האינפלציה לשנה הקרובה על שיעור של 2.8%, ומעריכים כי הסיכונים הם כלפי מעלה. אנו לא שוללים מצב בו הממשלה תיאלץ להעלות את המע"מ עוד השנה, זאת במידה והגירעון יהיה גבוה באופן ניכר מהתכנון.

לאור תחזית הגירעון ומגמת הפיחות בשער השקל, בנק ישראל יעדיף להמתין עם הפחתה נוספת וזו לא צפויה להיות לפני שהפד האמריקני יתחיל להפחית ריבית. תשואות האג"ח התחילו ליישר קו עם תחזית הריבית של בנק ישראל. תהליך דומה ראינו גם בארה"ב ובאירופה, אם כי בנסיבות אחרות.

ישראל

הממשלה אישרה תקציב עם תחזית לגירעון בשיעור של 6.6% מהתוצר. הוצאות הביטחון בתקציב גדלות ב-55 מיליארד שקל לעומת התקציב המתוכנן ל-2024. הנחות העבודה של התרחיש כוללות צמיחה ב-2024 בשיעור נמוך של 1.6%, שבנסיבות הנוכחיות אפשר לומר שזו הנחה מקלה. כמו כן התקציב מניח שהכנסות המדינה ממסים ירדו בכ-25 מיליארד שקל בלבד לעומת התחזית לפני המלחמה – הנחה לא שמרנית, בהינתן שהפעילות בענף הבנייה צפויה להיות נמוכה לפחות ברבעון הראשון של השנה, וגם ההייטק נמצא בצמצומים. אנו מעריכים כי קיים סיכוי גבוה לחריגה משמעותית של הגירעון מהתכנון, ולכן גם צרכי מימון הגירעון עשויים להיות גדולים באופן משמעותי מהמתוכנן.


שיפור בשוק העבודה בחודש דצמבר. ירידה של כ-109 אלף איש במספר הנעדרים זמנית מהעבודה בשל סיבות כלכליות, עם זאת מספרם עדיין גבוה ועומד על 132 אלף איש (לא כולל מילואים). שיעור האבטלה הרחב, הכולל עובדים אלו עמד על 6.1%, שיעור כפול משיעור האבטלה בפועל. סביר להניח שנראה שיפור נוסף בנתון זה בחודש ינואר, אולם קיימים עדיין מספר חסמים שלא מאפשרים חזרה של עובדים לשגרה, כמו מספר גבוה של מפונים, ירידה בתיירות ופעילות חלקית בענף הבנייה.

מדד דצמבר ירד ב- 0.1%, זאת בניגוד לציפיות לעלייה של 0.1%, וזאת בהשפעת סעיפים שקשורים כנראה למלחמה: מחירי המלונות ובתי הארחה ירדו ב-13.5%, סעיף הלבשה והנעלה ירד ב-1.8% ובסה“כ רשם ירידה של 10.4% בשנה האחרונה. סעיף הדיור (מחירי שכ“ד) דווקא עלה החודש ב-0.3%, זאת בניגוד למגמה של החודשיים הקודמים. בסיכום שנת 2023 האינפלציה הגיעה לרף העליון של היעד, אם כי בנסיבות של מלחמה. אנו מעריכים כי ככל שחולף הזמן מפרוץ המלחמה, האירוע הופך להיות יותר אינפלציוני, והכוחות שהפחיתו את המחירים בתחילת הדרך דועכים. הגירעון התקציבי הגבוה פועל בשתי דרכים להעלאת האינפלציה: העלאות מסים והחלשה של השקל. התקציב שאושר בממשלה כולל העלאות מסים, בחלקן מסים ישירים שאינם משפיעים על האינפלציה, אך בחלקם מסים עקיפים כמו ביטול ההנחה במס הבלו על דלק, מס על סיגריות והעלאת מע“מ בשנה הבאה. עליית מחירי הדיור מתמתנת בהשפעת המלחמה, אך בד בבד יש עיכובים בבנייה והמפונים עוברים לדירות שכורות. גורמים אלו עשויים לשנות את המגמה של מחירי השכירות, אם כי כנראה לא בחודשים הקרובים. עליית מחירי ההובלה לישראל והעלאת המס על רכבים חשמליים צפויים לייקר את מחירי המכוניות. אנו מותירים את תחזית האינפלציה לשנה הקרובה על שיעור של 2.8%, ומעריכים כי הסיכונים הם כלפי מעלה. אנו לא שוללים מצב בו הממשלה תיאלץ להעלות את המע"מ עוד השנה, זאת במידה והגירעון יהיה גבוה באופן ניכר מהתכנון.

בדומה לעולם, גם בישראל האינפלציה מתכנסת לטווח יציבות המחירים, אם כי בישראל האינפלציה מושפעת גם מהמלחמה. בנק ישראל הוריד בתחילת ינואר את הריבית ב-0.25%, אולם להערכתנו  לאור תחזית הגירעון ומגמת הפיחות בשער השקל, בנק ישראל יעדיף להמתין עם הפחתה נוספת וזו לא צפויה להיות לפני שהפד האמריקני יתחיל להפחית ריבית.

תשואות האג"ח התחילו ליישר קו עם תחזית הריבית של בנק ישראל. תהליך דומה ראינו גם בארה"ב ובאירופה, אם כי בנסיבות אחרות. בישראל פחתו הציפיות להפחתת ריבית בעיקר על רקע ההערכה שהריבית לא תוכל לפחות בקצב מהיר בשל הגירעון התקציבי. בארה"ב הציפיות פחתו בהשפעת הנתונים הכלכליים הטובים. שוקי הכספים מגלמים עתה הפחתת ריבית בישראל לרמה של כ- 3.5% בסוף השנה הזו, לא בהרבה מתחת לתחזית הבנק המרכזי לריבית של 3.75%-4.0%. בטווחים הארוכים יותר ראינו בשבוע האחרון המשך עלייה בתשואות האג"ח, והתשואה הגנרית לעשר שנים עלתה לרמה של כ- 4.4%. עליית התשואה כאן הייתה דומה לזו שבארה"ב.

גלובלי

ירידות הריבית המהירות שצפה שוק ההון התמתנו בשבוע האחרון, והן מתקרבות כעת לאלו שצופים הבנקים המרכזיים. נתוני הצריכה ושוק העבודה החזקים בארה"ב, מרחיקים את מועד העלאת הריבית, וגם באירופה, שם מצבו של הצרכן הרבה פחות טוב, מסתמן שהורדות הריבית ידחו לקיץ.

מגמת עליות השערים בשוקי המניות בארה"ב נמשכה גם בשבוע האחרון. בסיכום שבועי, מדד ה- S&P500 עלה ב-1.2% ומדד הנאסד"ק המשיך גם הוא את העליות של החודשיים האחרונים ועלה בשבוע האחרון בשיעור של כ-2.3%. באירופה, נרשמו ירידות שערים ומדד היורוסטוקס 50 ירד בשיעור של 0.7%, ואילו מדד הניקיי ביפן עלה ב-1.0%. מחיר חבית נפט מסוג ברנט נותר יציב בסיכום השבוע האחרון ברמה של כ- 78 דולר, לזאת למרות המתיחות העולמית סביב נתיבי השיט.

האינדיקטורים הכלכליים האחרונים בארה"ב, ובייחוד אלו של הצריכה הפרטית, היו חיוביים ברובם. מספר דורשי דמי אבטלה ראשוניים ירד בשבוע שעבר לרמה נמוכה של 187 אלף, מספר שמעיד על שוק עבודה הדוק. המכירות הקמעונאיות עלו בדצמבר ב-0.6%  וללא כלי רכב, דלק, מזון ורכיבים נוספים הם עלו בשיעור של 0.8%, עלייה גבוהה יותר מהציפיות. מדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן עלה החודש ב-9 נקודות, עלייה חדה שנרשמה הן במדד למצב השוטף והן במדד הציפיות. הציפיות לאינפלציה שעולות מהסקר התמתנו ל-2.9% לשנה ו-2.8% לתקופה שבין חמש עד עשר שנים. הייצור התעשייתי לחודש זה עלה ב-0.1% לעומת צפי לירידה בשיעור זה. האינדיקטורים הכלכליים בארה"ב מצביעים כאמור על איתנות הצריכה הפרטית ושוק העבודה, מה שפחות תומך בהורדות ריבית מהירות של הפד.

שפל של 3 עשורים בעסקאות לבתים קיימים בארה"ב. מכירות בתים קיימים ירדו ב-1.0% בדצמבר, ורמת העסקאות ירדה ל- 3.78 מיליון ברמה שנתית. בסיכום שנת 2023 מכירות בתים קיימים ירדו ל-4.09 מיליון, רמת העסקאות הנמוכה ביותר מאז 1995. במקביל, מלאי הדירות למכירה הגיע לרמה נמוכה מאוד של כמיליון דירות בסוף 2023, על פי נתונים שפרסמו איגוד מתווכי הדירות בארה"ב. הירידה החדה בעסקאות הושפעה בעיקר מריבית המשכנתאות הגבוהה בשנה האחרונה שהקשתה מאוד על משקי בית המעוניינים לרכוש בית. גורמים בשוק הנדל"ן מעריכים שרמת העסקאות שהגיעה לשפל, צפויה לעלות בחודשים הקרובים, בין היתר נוכח הירידה שנרשמה בריבית המשכנתאות. ריבית המשכנתאות ל-15 שנים ירדה מרמה של 7.22% באוקטובר לרמה של 6.5% כיום. התחלות הבניה ירדו בדצמבר ב-4.3% לאחר עלייה חדה בחודש הקודם והם עמדו על 1.46 מיליון ברמה שנתית, ירידה חדה מהרמה של אמצע 2022. מנגד, היתרי הבניה עלו בדצמבר ב-1.9%. מדד NHAB לאמון הקבלנים עלה זה החודש השני ברציפות, אך הוא עדיין ברמה נמוכה מאוד יחסית לעבר. 

ארה"ב: תשואות האג"ח שבו לעלות והצפי להורדת ריבית התמתן. תשואת אג"ח ממשלת ארה"ב לעשר שנים עלתה בשבוע האחרון לרמה של 4.12% לעומת 3.94% בשבוע שעבר. גם התשואה לשנתיים עלתה לרמה של 4.38% מרמה של 4.14% בשבוע שעבר. הציפיות להפחתת ריבית בחודש מרץ פחתו באופן ניכר בשבוע האחרון, והן ירדו מ-79% ל- 47% ביום שישי האחרון. מהציפיות עולה שהריבית תחל לרדת בחודש מאי השנה, ותגיע בסוף 2024 לרמה שבין 4.00%-4.25% בסוף שנת 2024, מה שמגלם לפחות הפחתה אחת פחות לעומת החזוי מהשוק בשבוע שעבר.

גוש האירו: הציפיות להפחתת ריבית משוק ההון פחתו גם באירופה ותשואות האג"ח עלו. התשואה על אג"ח ממשלת גרמניה לעשר שנים עלתה ל-2.34% מ-2.18% בשבוע שעבר, והתשואה לשנתיים עלתה ל- 2.73% מ-2.51%. הציפיות משוק ההון לירידת ריבית בחודש אפריל פחתו ל-68% בלבד, וכעת הציפיות הן שהריבית תחל לרדת רק בחודש יוני. שוק ההון מגלם כעת חמש הורדות ריבית במהלך שנת 2024, כך שהריבית על הפקדונות תרד מרמה של 4.0% כיום עד לרמה של כ-2.75% בסוף השנה, קצב הפחתות נמוך יותר מזה שנרשם בשבועות הקודמים. בנאומה בדאבוס ציינה כריסטין לגארד, נשיאת הבנק המרכזי האירופי, שהבנק המרכזי צפוי להוריד את הריבית בקיץ, אם כי רמת אי הוודאות עדיין גבוהה ותוסיף להיות תלויה בנתונים שיתקבלו עד אז.

כלכלת סין צמחה ב-5.2% בשנת 2023. בסיכום שנת 2023 נרשמה צמיחה מעט גבוה מהיעד של 5.0% שהציבה הממשלה. עם זאת, נתוני הרבעון הרביעי היו פחות טובים מהצפוי, עם צמיחה של 1.0% בלבד במונחים שנתיים לעומת הרבעון הקודם. המשבר בשוק הנדל"ן בסין נמשך, ומעיב על הצמיחה, אך בפעילות הייצור נרשם שיפור ובדצמבר נרשמה עלייה של  6.8% לעומת החודש המקביל אשתקד. ההערכות הן שצמיחה בסין תיוותר ברמה נמוכה של כ-5.0% גם בשנת 2024.

רוצים לקבל עדכונים וחדשות בווטסאפ או בטלגרם?-לחצו כאן

אחר ניסיונות איתור בעל זכויות היוצרים של התמונות ו/או הסרטון שפורסמו והופצו ברבים באתרנו, בעל הזכויות בהם אינו ידוע ועל כן לא ניתן כל קרדיט בצידם. בעל הזכויות במדיה הנ"ל רשאי לפנות למערכת להוספת קרדיט ו/או לבקש כי הפרסום יוסר.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך

רוצים להישאר מעודכנים אחר כל הידיעות החמות הצטרפו לקבוצת הווטסאפ של goitem

דילוג לתוכן